Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Τρύγος στην Πεντάβρυσο!!!!!!

Και ναιιιιιι!!!!!!!!!!!!!Ήρθε η ώρα του τρύγου και, φυσικά, εμείς δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε!!!!!



Τα σπουργιτάκια του Νηπιαγωγείου Πενταβρύσου βρέθηκαν στο αμπέλι του κυρίου Τάκη Κλαζίδη στην Πεντάβρυσο Καστοριάς και ..." σε μία ρώγα από σταφύλι έπεσαν 13 σπουργίτια...".
Τι ακολούθησε, δε λέγεται....


Ξεκινήσαμε να μαζεύουμε κι αφού γεμίσαμε τα καλάθια και τα τελάρα....


καθίσαμε να ξεκουραστούμε ακούγοντας τον κύριο Τάκη να μας μιλάει για τον τρύγο, το αμπέλι, τη διατροφική αξία του σταφυλιού, καθώς και τα προϊόντα του και ,φυσικά, δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε στο να τα δοκιμάσουμε αμέσως εκείνη την ώρα....( οι κυρίες κι οι μαμάδες που μας συνόδευαν μάς άφησαν, καθώς ο κύριος Τάκης μας διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για βιολογικό αμπέλι, καθώς δεν χρησιμοποιεί καθόλου φυτοφάρμακα)!!

Αμέσως μετά σειρά είχε η μηχανή που θα κάνει το μούστο...και, φυσικά, πρώτα έπρεπε να την αγγίξουμε, να τη δούμε, να την περιεργαστούμε και, γιατί όχι, να σκαρφαλώσουμε κιόλας....

Αφού μας εξήγησε ο κύριος Τάκης πώς δουλεύει, έριξε μέσα τα σταφύλια κι όλοι μας με τη σειρά γυρίσαμε το μοχλό, για να τα πατήσει....πολλά παιδιά αναρωτήθηκαν αν θα έπρεπε να βγάλουν κάλτσες και παπούτσια, για να τα πατήσουν με τα πόδια και τους εξηγήσαμε ότι αυτός είναι ένας άλλος τρόπος που τον χρησιμοποιούσαν παλιότερα οι άνθρωποι και πως τώρα υπάρχουν μηχανές.Όπως εξήγησε και σε μας ο κύριος Τάκης τώρα πια υπάρχουν μηχανές αυτόματες, που δεν τις γυρνάς με το χέρι και ξεχωρίζουν τα σταφύλια από το χυμό τους....

και φτάσαμε στο σημείο να θαυμάσουμε πια το έργο μας και να δούμε τον περιβόητο μούστο....αμέσως μετά είπε στα παιδιά ότι το βάζουν σε ειδικά βαρέλια κι εκεί μετά από λίγο καιρό γίνεται το κρασί!!!!


Λίγο πριν επιστρέψουμε στο σχολείο μας ο κύριος Τάκης μας χάρισε από ένα γλαστράκι θυμάρι (η μυρωδιά του έσπαζε τα ρουθούνια!) κι εμείς του χαρίσαμε ένα βιβλιαράκι με ζωγραφιές, που είχαμε ετοιμάσει στο σχολείο μας.

Και για το τέλος η αναμνηστική μας φωτογραφία!!!!!!!!!!!!
Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τον κύριο Τάκη Κλαζίδη, που μας φιλοξένησε με μεγάλη χαρά, καθώς και τους γονείς που μας συνόδευσαν κι είναι πάντα στο πλευρό μας!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου