Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Συνάδελφοι,

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People- IBBY) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.
Φέτος το μήνυμα ετοίμασε η Ιρλανδία και είναι μια επιστολή προς τα παιδιά. Μεταξύ άλλων λέει (μια πρόχειρη δική μου μετάφραση):

"Επιστολή προς τα παιδιά του κόσμουΟι αναγνώστες ρωτούν συχνά τους συγγραφείς πώς είναι να γράφουν τις ιστορίες τους; απο που έρχονται οι ιδέες  ; Από τη φαντασία μου ,απαντά ο συγγραφέας. Αχ , ναι ,  θα μπορούσε να πει ο αναγνώστης . Αλλά πού είναι η φαντασία σας , απο τι είναι φτιαγμένη; έχει ο καθένας μια φνατασία;Λοιπόν , λέει ο συγγραφέας , είναι στο κεφάλι μου  και αποτελείται από εικόνες και λέξεις και  αναμνήσεις και ίχνη απο άλλες ιστορίες και λόγια και  θραύσματα  πραγμάτων και  μελωδίες και  σκέψεις και  πρόσωπα  και σχήματα και  κινήσεις  και κύματα και αραβουργήματα και τοπία  και  αρώματα και  συναισθήματα και  χρώματα και  ποιήματα και μικρά κλικ  και  γούστα  και γρίφους και  αύρες και...  Και  όλα στροβιλίζονται γύρω  εκεί και τραγουδούν και πετούν και κάθονται και σκέφτονται και ξύνουν το κεφάλι του.. ."
(Περισσότερα θα βρείτε στο:
http://www.ibby.org/index.php?id=1354
http://www.ibby.org/fileadmin/user_upload/ICBD_2014_FINAL_version.pdf

Το Νηπιαγωγείο και οι Νηπιαγωγοί ξέρουν να κάνουν την κάθε μέρα, Ημέρα αγάπης προς το βιβλίο, Ημέρα μάθησης και γνώσης με χαρά, παιγνίδι και φαντασία.
Στο Νηπιαγωγείο γιορτά-Ζουμε την κάθε μέρα.

«BIBΛΙΟΧΑΡΑ» Σ ́ ΟΛΗ ΤΗ ΓΗ [Pat Mora (HΠΑ)]  Διαβάζουμε, εγώ κι εσύ.
Τα γράμματα γίνονται λέξεις
κι οι λέξεις έπειτα, όλες μαζί,
γίνονται βιβλία να διαλέξεις.
Άκου πώς ψιθυρίζουν!
Ποτάμια στις σελίδες κελαρύζουν,
αρκούδες τραγουδούν,
όταν το φεγγάρι αντικρίζουν.
Μπαίνουμε σε κάστρα φοβερά.
Δέντρα σκαρφαλώνουν ως τα σύννεφα.
Γενναία κορίτσια πετούν θαρρετά,
αγόρια ψαρεύουν άστρα λαμπερά.
Εσύ κι εγώ διαβάζουμε μαζί,
«βιβλιοχαρά» σ’ όλη τη γη.

Με εκτίμηση για το έργο σας
Ελένη Αναστασοπούλου
Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής 33ης Περιφέρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου