Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

ΧΡΟΝΟΣ - ΜΗΝΕΣ -ΕΠΟΧΕΣ

   Ξεκινήσαμε να ανακαλύπτουμε  τους μήνες ,τις εποχές, το χρόνο , με το  παραμύθι μας  συνέχεια του γνωστού παραμυθιού  Η ΚΥΡΑ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ 

ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΑ ΚΑΚΗΣ ΠΟΥ ΤΗΣ ΕΓΙΝΕ ΜΑΘΗΜΑ 

Μια μέρα η κυρά  Κακή  η  φίλη της κυρά  Καλής  , πήγε στο δάσος  για να μαζέψει ξύλα. Ήθελε , λέει κι εκείνη , να έχει την καλή τύχη της φίλης της  κυρά  - Καλής  που τώρα έγινε  πλούσια. Καθώς μάζευε  ξύλα άρχισαν να βγαίνουν μέσα από τις φυλλωσιές  παλικάρια …….ένα ..δυο ….τρία………. δώδεκα ήταν!

- Καλημέρα κυρούλα  της είπαν.  

-Κακή ψυχρή κι ανάποδη , απάντησε εκείνη.
- Φύγετε , μη με ενοχλείτε τους  είπε νευριασμένη!

- Τι έχεις και είσαι τόσο θυμωμένη; ρώτησαν τα παλικάρια. Αυτή τους κοίταξε με  το βλέμμα γεμάτο κακία και συνέχισε  να μαζεύει ξύλα. Σε λίγο  τα παλικάρια την πλησίασαν  ξανά  και τη ρώτησαν 
- Για πες μας τι ξέρεις  για τις εποχές και τους μήνες του χρόνου;

Νευρίασε  η κυρά –Κακή και με θυμό απάντησε:

-Για τις εποχές και τους μήνες με ρωτάτε ; Τις εποχές τις μισώ ,καμιά τους δεν μ’ αρέσει . Όσο για τους  μήνες , χάλια είναι όλοι  τους , τίποτα καλό δεν έχουν  ,δε μου αρέσει κανένας  .Τώρα αφήστε με ήσυχη!

- Καλά κυρούλα ,πάρε αυτό το τσουβάλι , μα να το ανοίξεις  μόνο όταν φτάσεις στο σπίτι σου. Και να θυμάσαι πως  κάποια μέρα θα μετανιώσεις για τα λόγια που είπες!
Η κυρά Κακή  δεν κατάλαβε τι της είπαν οι μήνες  ,πήρε το τσουβάλι κι έφυγε τρέχοντας   για  το σπίτι της  . Ήταν σίγουρη πως  κουβαλούσε  χρυσάφι  και ανυπομονούσε να το μετρήσει. Μόλις έφτασε στο σπίτι  χωρίς να χάσει καθόλου καιρό άνοιξε  το τσουβάλι και ωχ! Δυστυχία της….. έπεσαν από μέσα πέτρες  και φίδιαΦώναζε , έκλαιγε απαρηγόρητη και δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί έπαθε τέτοιο κακό .
Η κυρά Καλή  η φίλη της που ζούσε τώρα στο καινούργιο της σπίτι , την προσκάλεσε  για να της κάνει το τραπέζι και  την περίμενε χαρούμενη . Όμως η κυρά Κακή  δεν πήγε. Πέρασαν πολλές μέρες και επειδή  η κυρά -Καλή  ανησύχησε για τη φίλη της , πήγε να τη βρει . Μόλις έφτασε στο σπίτι ,βρήκε τη φίλη της άρρωστη  και στενοχωρήθηκε πολύ, γιατί η ίδια  ήταν καλή και πονόψυχη .

Όταν ρώτησε την κυρά Κακή  τι έπαθε , εκείνη της είπε όλα όσα συνέβησαν στο δάσος. Η κυρά Καλή  κατάλαβε  πως  η φίλη της έκανε πολύ μεγάλο λάθος   και όταν της το είπε , η κυρά Κακή  δεν μπορούσε να το πιστέψει! Τότε θυμήθηκε  και τα λόγια  που της είπαν  τα παλικάρια φεύγοντας  πως  κάποια μέρα θα μετανιώσεις για ότι είπες! και άρχισε πάλι να κλαίει. Ξαφνικά κάτι άλλαξε μέσα της . Βλέποντας την καλοσύνη της φίλης της  , την ομορφιά της φύσης  που μέχρι τότε δεν είχε προσέξει , η καρδιά της ζεστάθηκε και μια όμορφη σκέψη της ήρθε στο νου. Αν μπορούσε να βρει τα παλικάρια  θα ζητούσε συγνώμη ! Μια λέξη που δεν είχε πει ποτέ της!
Την άλλη μέρα οι δυο φίλες ξεκίνησαν για το δάσος ελπίζοντας πως θα συναντήσουν τα  12 παλικάρια. Κουράστηκαν και κάθισαν κάτω από τη μεγάλη βελανιδιά  για να ξεκουραστούν λιγάκι και ξαφνικά  άκουσαν ένα πουλάκι να κελαηδάει χαρούμενα  και αμέσως  τα 12 παλικάρια παρουσιάστηκαν μπροστά τους!
Χαιρέτησαν την κυρά Καλή ,μα στην κυρά Κακή δεν είπαν τίποτα γιατί φοβήθηκαν μη βάλει τις φωνές . Εκείνη σηκώθηκε αμέσως  , τους πλησίασε και τους είπε με τρεμάμενη φωνή  : ΣΥΓΝΩΜΗ  κατάλαβα το λάθος μου και θέλω να με συγχωρήσετε. Όλες τις εποχές  τις αγαπώ κι εσείς  οι μήνες είστε πολύ καλοί κι ευλογημένοι ! Οι μήνες μόλις το άκουσαν αυτό  χάρηκαν πολύ  ,όμως  δεν μπορούσαν να την πιστέψουν.  Γι’ αυτό  έβαλαν στην κυρά- Κακή  τρεις δοκιμασίες  και της είπαν πως αν κερδίσει και τις τρεις , τότε θα τη συγχωρήσουν και θα πιστέψουν τα λόγια της.
1η δοκιμασία: Να βάλεις τους μήνες στη σειρά και να πεις  τα ονόματά τους .

2η δοκιμασία : Να βρεις  από  ποιο γράμμα αρχίζει ο καθένας.  Για κάθε μήνα ,να βρεις  μια λέξη  που να αρχίζει με το ίδιο γράμμα .
3η δοκιμασία: Ξέρεις  σε ποιο δωμάτιο στο σπίτι του χρόνου  μένουν οι μήνες; Πες  το όνομα του δωματίου και ποιοι μήνες μένουν μέσα.
Η κυρά Κακή τρόμαξε μόλις άκουσε τις τρεις  δοκιμασίες και χωρίς να χάσει καιρό έτρεξε στην πόλη και πήγε αμέσως σ΄ ένα  νηπιαγωγείο για να ζητήσει τη βοήθεια των παιδιών . Εκείνα με χαρά  της έμαθαν όλα όσα χρειαζόταν .
1η δοκιμασία:
Τα παιδιά βοηθούν την κυρά Κακή να βάλει τους μήνες στη σειρά σειρά
 και διαβάζουν τα ονόματά τους
Διορθώνουν τα λάθη 
2η δοκιμασία :
 Μέσα στα σπιτάκια των εποχών τοποθετούν το όνομα του μήνα σύμφωνα με το αρχικό του
και βρίσκουν λέξεις με το ίδιο αρχικό 
Ιι Ιανουάριος-ινδιάνος  

Φφ Φεβρουάριος -φεγγάρι

 Μμ Μάρτιος- μηλιά






Αα Απρίλιος- αυτοκίνητο

 

Μμ Μάϊος - μαργαρίτα 

Ιι  Ιούνιος -ιστός
Ιι Ιούλιος - ιπποπόταμος 

                                 

 Αα Αύγουστος -αυγό


Σσ Σεπτέμβριος - σοκολάτα 
Οο Οκτώβριος - ομπρέλα 









Νν Νοέμβριος - νάνος


Δδ δεκέμβριος - δαχτυλίδι 
3η δοκιμασία:
 

Τα παιδιά  είχαν και μια ωραία ιδέα!  Έφτιαξαν ένα όμορφο σπίτι με τέσσερα δωμάτια (εποχές)  κι έβαλαν μέσα  τα  δώδεκα  παιδάκια  για να το χαρίσει  η κυρά Κακή  στους μήνες.
 Κάθε ομάδα επιλέγει μια εποχή (δωμάτιο ) για να ασχοληθεί

 Ο Γιώργος έγραψε  τον αριθμό του σπιτιού

 Τα παιδιά στόλισαν  τα δωμάτια ( εποχές)
 
 και το σπίτι του χρόνου με τις  τέσσερις εποχές και τους δώδεκα μήνες είναι έτοιμο!
Όλα ήταν έτοιμα και η κυρά Κακή πήγε στο δάσος να συναντήσει τα παλικάρια χαρούμενη και πανέτοιμη  χάρη στη βοήθεια των παιδιών και της φίλης της. Απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις και στο τέλος χάρισε το πανέμορφο σπιτάκι στους μήνες . Εκείνοι χάρηκαν πολύ  και  κατάλαβαν πως η κυρά Κακή μετάνιωσε  πραγματικά  και επιτέλους τη συγχώρησαν  . Της χάρισαν  ένα τσουβάλι με φλουριά και της είπαν από δω και πέρα να είναι πολύ προσεκτική και το πάθημά της να της γίνει μάθημα…….

Και έζησαν από τότε όλοι ήσυχοι κι ευτυχισμένοι ,οι μήνες στον κόσμο τους και η κυρά Κακή στον καινούργιο της κόσμο τον καλό , μα μόνο το όνομά της την ακολουθεί μέχρι σήμερα …….. ξέχασε να το αλλάξει, για να μας θυμίζει το πάθημά της. 

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Σεμινάριο για τη διδακτική των μαθηματικών στο νηπιαγωγείο

                                         ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

             Στην ομάδα συμμετείχαν οι νηπιαγωγοί: Βάσω Μωυσιάδου,Αγνή Σιμώτα,Μερόπη Ντόκαλου,Όλγα Μεσάικου,Μαρία Μπούσιου,Κυριακή Μουτουσίδου και Ελένη Ζησοπούλου.

ΣΤΟΧΟΣ:
-Σύνδεση επίπεδου σχήματος με την ανάλογη πλευρά του στερεού σχήματος.

        Καταρχήν σημειώσαμε ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με την ενασχόληση των παιδιών με παιχνίδια του εμπορίου,στα οποία το παιδί καλείται να βρει πού μπορεί να βάλει τα γεωμετρικά στερεά που κρατάει στο χέρι.(π.χ χελώνα με τρύπες διαφόρων γεωμετρικών σχημάτων και τα αντίστοιχα γεωμετρικά στερεά).
       Μετά προχωρήσαμε στο σχεδιασμό μίας οργανωμένης δραστηριότητας στην τάξη σύμφωνα με την οποία δίνουμε στα παιδιά ένα ορθογώνιο χαρτόκουτο,το οποίο και θα χρησιμοποιήσουμε ως σκηνή για να παίξουμε με γαντόκουκλες ή ως βυθό ή ανάλογα με το θέμα που δουλεύουμε...
Τα παιδιά παρατηρούν προσεχτικά το κουτί,μετρούν τις πλευρές του και κάνουν υποθέσεις σχετικά με την ονομασία του...αποφασίζουμε,όμως,ότι δεν μας αρέσει το χρώμα του και θα πρέπει να το ντύσουμε με χαρτί ή χαρτόνι,για να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε.Χωρίζουμε τα παιδιά σε ομάδες κι η καθεμιά αναλαμβάνει να ντύσει μία πλευρά του...επιλέγουν ποιά μορφή πρέπει να έχει το χαρτί που θα χρησιμοποιήσουμε και μετρούν με αυθαίρετες η μη μονάδες για να το κόψουν.Αφού καταλήξουν στο κατάλληλο κομμάτι αναγνωρίζουν το γεωμετρικό επίπεδο και επιτυγχάνεται η σύνδεσή του με την πλευρά του γεωμετρικού στερεού.
      Επίσης συνάδελφος διατύπωσε και την ιδέα του τυπώματος με τη μια πλευρά ενός γεωμετρικού στερεού.(π.χ σφουγγάρι κομμένου σε ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο ή κύβο κ.τ.λ).Βλέποντας τα παιδιά το τύπωμα της πλευράς του κύβου αναγνωρίζουν το ήδη γνωστό τους τετράγωνο!!!